Translate

Sabtu, 23 Mac 2013



MENENTUKAN NILAI TENAGA DALAM SAMPEL MAKANAN BERBEZA

PERNYATAAN MASALAH :
Untuk mengkaji sampel makanan terhadap nilai tenaga.
HIPOTESIS :
Kalori sampel makanan mempengaruhi nilai tenaga.
PEMBOLEHUBAH :
DIMALARKAN : Sampel makanan
BERGERAKBALAS : Nilai tenaga
DIMALARKAN :  Saiz sampel makanan
BAHAN :
Air suling, kacang tanah,plastisin dan kapas
RADAS :
Tabung didih,thermometer (0 – 100 °C),kaki retort,pin (5-8 cm panjang),penyukat,penunu Busen, dan penimbang elektronik.
PROSEDUR :
1.Timbang kacang tanah dan catatkan jisimnya..
2.Isikan tabung didih dengan 20ml air suling.
3.Apitkan tabung didih pada kaki retort.
4.Catatkan suhu awal air di dalam tabung didih.
5.Cucukkan kacang tanah pada hujung pin yang disokong oleh plastisin.
6.Nyalakan kacang tanah tersebut menggunakan nyalaan penunu Bunsen.Dengan serta-merta,letekkannya di bawah tabung didih untuk memanaskan air.
7.Kacau air perlahan-lahan dengan menggunakan thermometer.
8.Catatkan suhu akhir,iaitu suhu tinggi yang dicapai sebaik sahaja tanah itu berhenti membakar.
9.Kirakan nilai tenaga kacang tanah dengan menggunakan formula berikut :


Nilai tenaga =              4.2 (J gˉ °Cˉ¹ ) × jisim air (g) × peningkatan suhu air (°C)
                                                                                                                                    (Kj gˉ¹ )                                                         
                                                             Jisim kacang tanah × 1000                                 


Data dikomunikasikam :

Jisim kacang tanah (g)
=  χ g   
Jisim air (andaikan 1 ml air berjisim 1 g)
= 20.0 g
Suhu air (°C)
= t   °C
Suhu akhir (°C)
= t   °C
Peningkatan suhu air (°C)
= t  - t  °C =  y °C
Haba yang dihasilkan oleh                   =     4.2 × 20.0 × y kJ gˉˡ                                              
1 g kacang tanah yang dibakar                  χ × 1000

3 ulasan: