MENENTUKAN
NILAI TENAGA DALAM SAMPEL MAKANAN BERBEZA
PERNYATAAN
MASALAH :
Untuk mengkaji
sampel makanan terhadap nilai tenaga.
HIPOTESIS :
Kalori sampel
makanan mempengaruhi nilai tenaga.
PEMBOLEHUBAH :
DIMALARKAN : Sampel makanan
BERGERAKBALAS :
Nilai tenaga
DIMALARKAN : Saiz sampel makanan
BAHAN :
Air suling,
kacang tanah,plastisin dan kapas
RADAS :
Tabung
didih,thermometer (0 – 100 °C),kaki retort,pin (5-8 cm panjang),penyukat,penunu
Busen, dan penimbang elektronik.
PROSEDUR :
1.Timbang
kacang tanah dan catatkan jisimnya..
2.Isikan tabung
didih dengan 20ml air suling.
3.Apitkan
tabung didih pada kaki retort.
4.Catatkan suhu
awal air di dalam tabung didih.
5.Cucukkan
kacang tanah pada hujung pin yang disokong oleh plastisin.
6.Nyalakan
kacang tanah tersebut menggunakan nyalaan penunu Bunsen.Dengan
serta-merta,letekkannya di bawah tabung didih untuk memanaskan air.
7.Kacau air
perlahan-lahan dengan menggunakan thermometer.
8.Catatkan suhu
akhir,iaitu suhu tinggi yang dicapai sebaik sahaja tanah itu berhenti membakar.
9.Kirakan nilai
tenaga kacang tanah dengan menggunakan formula berikut :
Nilai tenaga
= 4.2 (J gˉ °Cˉ¹ ) × jisim
air (g) × peningkatan suhu air (°C)
(Kj gˉ¹ )
Jisim kacang
tanah × 1000
Data
dikomunikasikam :
Jisim kacang tanah (g)
|
= χ g
|
Jisim air (andaikan 1 ml air berjisim 1 g)
|
= 20.0 g
|
Suhu air (°C)
|
= t °C
|
Suhu akhir (°C)
|
= t °C
|
Peningkatan suhu air (°C)
|
= t - t °C = y °C
|
Haba yang dihasilkan oleh = 4.2 ×
20.0 × y kJ gˉˡ
1 g kacang tanah yang dibakar χ × 1000
|
|
Hai Kak.. Pembolehubah dimanipulasi ape??
BalasPadamSampel makanan
PadamHai. Apakah 3 kaedah lain untuntk memperoleh keputusan lagi tepat?
BalasPadam